Tortul punch este foarte popular in Slovacia. In acest an l-am pregatit pentru masa de Pasti si a avut succes.
Turtă de ou (omletă cu ou cu faina)
Pe cat de simplu de preparat, pe atat de gustoasa si consistenta aceasta reteta, fiind una dintre felurile preferate ale banatenilor.
Cartofi copți în coajă
Una dintre cele mai simple si gustoase retete este cea de cartofi in coaja la cuptor, umpluti cu unt si cascaval.
Ruladă de gutui cu nucă
Acest desert specific zonei banatene, satisface gustul si celui mai pretentios critic culinar, fiind deopotriva preferatul copiilor, cat si al adultilor.
Lacșe (tăiței lați de casă cu ,,branză” din făină de semințe de dovleac
Aceste delicioase paste, aromatizate cu diverse uleiuri pot fi folosite in prepararea unei palete largi de mancaruri traditionale si nu numai.
Zamă de crumpi (ciorbă cu cartofi)
Ciorba de cartofi este una dintre cele mai uşor de pregătit, însă nu puţini sunt cei care spun că nu le place, pentru că nu este suficient de gusotasă. Pentru a-i determina şi pe cei mai pretenţioşi să o mănânce cu plăcere, sunt două ingrediente secrete, pe care numai unele gospodine le cunosc.
Croafne (gogosi)
În Ardeal şi Banat se fac multe gogoşi pufoase şi pudrate cu zahăr, fiind servite, de regulă, ca un desert simplu în timpul săptămânii. În Banat le zice croafne şi sunt nişte gogoşi mai mari, ce pot fi realizate cu uşurinţă de orice împătimit al bucătăriei.
Karfiol pane (Conopida pane)
În perioada toamnei, dar şi pe parcursul anului, slovacii servesc cu plăcere conopidă pane cu cartofi prăjiţi şi sos tartar. Pot să spun că este un adevărat deliciu, chiar dacă prăjitul în ulei nu este foarte sănătos.
Șonc din Banat (Jambon de porc sărat și afumat)
Cred că deja salivați la vederea acestor poze cu șoancă de porc afumată. Seamănă cu prosciutto italian sau cu jamon spaniol dar se prepară un pic diferit și se afumă la final (prosciutto și jamon sunt crud uscate și neafumate).
Plăcintă cu brânză sărată ca-n Banat
Aria de răspândire a acestor plăcinte la tigaie predomină în Banatul de pustă, în satele cu populație mixtă sârbo-română. Rețetă veche de când lumea, din repertoriul bunicilor noastre.
- 1
- 2