Această reţetă, populară cu precădere în Ardeal, este o combinaţie gustoasă de spanac (proaspăt sau congelat) cu un sos cremos preparat din lapte şi făină şi aromat cu usturoi.
Pilaf de orez cu ficat de pui la cuptor
O reteta sanatoasa si usor de pregatit, care in final este plina de gust si aroma.
Mălai copt sau pită de mălai
Pita de mălai, un gust și o savoare aparte! Nu pot spune decât ca de când am descoperit-o pur și simplu m-am îndrăgostit iremediabil și nu trece o săptămâna in care sa nu o fac și mai nou, prietenii mei ma țin in priza, ca nu cumva sa uit reteta, mai ales ca acum am și o tava, specială pentru mălai, pe care am primit-o cadou de la o prietena, care a fost a bunicii ei.
Păsulă slăită cu ceapă friptă (fasole bătută cu ceapă călită)
Fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala. O bunatate de mancare de post cu usturoi, servita cu ceapa calita inrosita cu paprika (boia) in Ardeal, zisa ceapa pargalita, sau cu sos de rosii in Moldova.
Peșce de porc umplut cu cârnați (mușchiuleț de porc umplut cu compoziție de cârnați, la cuptor).
,,Pește de porc” este denumirea populară din Banat pentru mușchiulețul de porc. Peștii de la porc sunt cele doua 2 bucăți de carne situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale, au forma alungită, de pește, de unde le vine și denumirea populară, și reprezintă cea mai fină carne de la porc.
Pești de porc, se lăsa de obicei separat de restul de carne pentru a fi umpluti, pe la unul din capete cu compozitie de cârnați, atunci când se fac și cârnații de porc (nu se taie pe lungime).
Crumpi în cipsie cu cârnați afumați (cartofi la tavă cu cârnați)
O denumire din Banat a cartofilor la tavă. Un fel de mâncare preferat în zilele friguroase de iarnă.
Zupă de găină cu tăieţăi (supă de gaină cu tăiţei de casă)
Cate amintiri de suflet ma leaga de aceasta supa de gaina cu taitei, nici nu va imaginati. In copilarie abia puteam sa ma ating de supe si ciorbe, se faceau presiuni serioase ca sa reusesc sa inghit macar cateva linguri. In primul rand, prin anii ’80, pentru multi dintre noi, gaina era un vis frumos. Cand reuseai sa o gasesti, musai era transformata in supa, iar din zeama ramasa faceai ori un pilaf bob cu bob, ori o ciulama cu mamaliguta.
Servire:
Supă se servește fierbinte, cu pătrunjel verde tocat deasupra, piper și ardei iute, pentru cei care doresc mai condimentat.Carnea fiartă nu se adaugă în supă de găînă clasică din Banat; se servește separat sub diferite forme.
Sarme cu curechi (sarmale cu varză acră)
Sarmaua este mîncarea nelipsită a românilor. Dar cînd, unde au apărut sarmalele? Ion Creangă descrie cu atîta dragoste cum arătau sarmalele pe care le mînca lupul din poveste, încît îți pui întrebarea cum se pregătesc sarmalele corect?
Gălușche cu prune (găluște cu prune)
Reteta de galuste cu prune sau de gomboti cu prune este una pe care o mancam cu drag in copilarie. In curtea parintilor mei s-au copt prunele, asa ca m-am gandit ca ar fi potrivit sa va impartasesc niste retete cu aceste fructe delicioase. Prima reteta nu putea fi alta decat minunatele galustel, foarte cunoscute si iubite pe care toti le mananca cu placere.
Cotoroage cu carne de porc (Piftii)
Trebuie sa fie frig bine afara ca sa-ti vina pofta de ele. Ele fac parte din meniul traditional de Craciun si Revelion (Anul Nou). Trebuie sa fie bine sarate si aromate cu usturoi din belsug. Ele sunt servite in general ca aperitiv dar sunt zone din tara unde piftia insoteste felul principal (sarmalele si mamaliga).
- 1
- 2