Ingrediente

500 g de făină albă de grâu 000
1 cană de lapte
2 gălbenuşuri de ou
25 de grame de drojdie proaspătă
50 g de grame de unt
1 lingură de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie (opțional)
zahăr praf
ulei de floarea soarelui pentru prăjit
În Ardeal şi Banat se fac multe gogoşi pufoase şi pudrate cu zahăr, fiind servite, de regulă, ca un desert simplu în timpul săptămânii. În Banat le zice croafne şi sunt nişte gogoşi mai mari, ce pot fi realizate cu uşurinţă de orice împătimit al bucătăriei.

Instructiuni

1.Se cerne făina într-un castron
2.Se amestecă drojdia cu zahărul într-un bol mai mic, se adaugă lapte ușor încălzit și puţină făină
3.Se amestecă gălbenuşurile cu puțină sare, se adaugă restul de lapte, se pune zahărul vanilat, coaja de lămâie și se începe frământatul adăugând treptat maiaua și laptele cu gălbenuşuri
4.Când aluatul este neted se încorporează și untul topit apoi se aşează într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la loc cald sa crească, până îşi dublează volumul
5.Aluatul crescut se răstoarnă pe un blat de lucru uns cu ulei și se întinde o foaie de aproximativ 1 cm din care se decupează formele rotunde cu un pahar potrivit ca mărime.
6.Crofnele se mai lasă puțin să crească apoi se vor prăjit în ulei încins. Se iau din tava in care au crescut și se aseaza in uleiul incins, așa încât partea care a fost în tavă deasupra, să fie acum cea care se frige prima în ulei. Acest amănunt este importat pentru formarea golului din interiorul gogoșii.
7.Se prăjesc pe ambele părți și se scot pe hârtie absorbantă.
8.Se servesc pudrate cu zahăr praf

Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!

Adresa ta de email nu va fi publicata.