700-750 g cartofi albi, făinoși | |
150 -200 g de făină albă | |
60 g gris | |
2 oua medii | |
8-10 prune mai mari (pentru jumătate de prună într-o gălușcă) | |
175-200 g pesmet | |
75-100 g zahar | |
50 g unt |
Reteta de galuste cu prune sau de gomboti cu prune este una pe care o mancam cu drag in copilarie. In curtea parintilor mei s-au copt prunele, asa ca m-am gandit ca ar fi potrivit sa va impartasesc niste retete cu aceste fructe delicioase. Prima reteta nu putea fi alta decat minunatele galustel, foarte cunoscute si iubite pe care toti le mananca cu placere.
1. | Se spală cartofii și se pun la fiert într-o oală cu apă și puțină sare. Pana fierb cartofii, se spală prunele și se lasă sa se usuce. |
2. | Cartofii fierti si ușor răciți, se curăță de coajă și se dau pe răzătoare.Se adaugă ouăle, făina, grisul și sarea, se amestecă până se formează un aluat lipicios, ușor moale, care poate fi modelat. |
3. | Se formează din aluat,cu mâna, găluște care se umplu cu câte o jumătate de prună si se așează pe o tavă . |
4. | Între timp, se pune o oală cu apă la fiert. Când începe să fiarbă , o dăm la foc mai mic și punem găluște, nu foarte multe odată, să nu se lipească. Se lasă 10-12 min, la fiert. În acest timp rumenim pesmetul într-o tigaie în care am topit întâi untul, adăugăm zahărul tos apoi tragem tigaia de pe foc. |
5. | Găluștele fierte se scot cu o paletă din apă, se scurg bine și se tăvălesc în amestecul de pesmet rumenit cu zahăr, apoi se așează pe o tavă. |
Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!