
½ kg fasole uscată, cu bob mare | |
200-250 ml ulei de floarea soarelui | |
2-3 cepe | |
1 morcov (poate lipsi) | |
1 ardei gras roșu sau galben (poate lipsi) | |
sare, boia, | |
cimbru | |
foi de dafin |
Fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala. O bunatate de mancare de post cu usturoi, servita cu ceapa calita inrosita cu paprika (boia) in Ardeal, zisa ceapa pargalita, sau cu sos de rosii in Moldova.
1. | fasolea se pune la înmuiat de seara. A doua zi se spală în mai multe ape, se pune la fiert iar prima apă în care dă în clocot se mai schimbă o dată. |
2. | se pune la fiert în altă apă, cu sare, foi de dafin și cimbru. Când fasolea este fiartă pe jumătate, se adaugă legumele curățate și tăiate în bucăți mari (morcovul, o ceapă și ardeiul) și se fierbe în continuare. |
3. | într-o tigaie se pune uleiul și restul de ceapă, tăiată peștișori, se călește fără să se ardă, se adaugă boiaua și se potrivește gustul de sare . |
4. | după ce a fiert, fasolea se strecoară și se zdrobește cu un tel sau cu un mixer vertical, până devine aproape o pastă. |
5. | se așează în boluri și se pune deasupra uleiul și ceapa călită. (se poate înlocui uleiul de floare cu ulei presat la rece din semințe de dovleac- dar acesta nu se călește) |
Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!