Ingrediente

½ kg fasole uscată, cu bob mare
200-250 ml ulei de floarea soarelui
2-3 cepe
1 morcov (poate lipsi)
1 ardei gras roșu sau galben (poate lipsi)
sare, boia,
cimbru
foi de dafin
Fasole batuta, frecata, facaluita, sleita reteta traditionala. O bunatate de mancare de post cu usturoi, servita cu ceapa calita inrosita cu paprika (boia) in Ardeal, zisa ceapa pargalita, sau cu sos de rosii in Moldova.

Instructiuni

1.fasolea se pune la înmuiat de seara. A doua zi se spală în mai multe ape, se pune la fiert iar prima apă în care dă în clocot se mai schimbă o dată.
2.se pune la fiert în altă apă, cu sare, foi de dafin și cimbru. Când fasolea este fiartă pe jumătate, se adaugă legumele curățate și tăiate în bucăți mari (morcovul, o ceapă și ardeiul) și se fierbe în continuare.
3.într-o tigaie se pune uleiul și restul de ceapă, tăiată peștișori, se călește fără să se ardă, se adaugă boiaua și se potrivește gustul de sare .
4.după ce a fiert, fasolea se strecoară și se zdrobește cu un tel sau cu un mixer vertical, până devine aproape o pastă.
5.se așează în boluri și se pune deasupra uleiul și ceapa călită. (se poate înlocui uleiul de floare cu ulei presat la rece din semințe de dovleac- dar acesta nu se călește)

Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!

Adresa ta de email nu va fi publicata.