Ingrediente

600 g făină albă de grâu
250 g smântână
250 ml lapte
25 g drojdie proaspătă
80 ml ulei
350-400 g brânză telemea de oi sau de vacă după preferință (sau 250 g telemea și 200 g branză dulce de vaci, bine stoarsă)
2 ouă
Aria de răspândire a acestor plăcinte la tigaie predomină în Banatul de pustă, în satele cu populație mixtă sârbo-română. Rețetă veche de când lumea, din repertoriul bunicilor noastre.

Instructiuni

1.se amestecă drojdia cu zahărul într-un castron, se adaugă 100 ml lapte ușor încălzit și se lasă acoperit, la loc călduț
2.se cerne făina într-un castron suficient de încăpător și peste ea se adaugă smântâna, amestecul de drojdie, uleiul și puțină sare; se amestecă la început cu o lingură de lemn apoi se trece la frământat, până obținem un aluat suficient de moale, elastic, dar nelipicios.
3.acoperim aluatul cu un prosop de bucătărie din bumbac și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
4.pregătim umplutură de brânză: radem telemeaua iar dacă preferăm o umplutură mai puțîn sărata, o amestecăm cu brânză dulce de vacă bine stoarsă, păstrând proporțiile
5.se sparg ouăle într-o farfurie și se bat ușor cu țelul sau cu o furculiță iar jumătate din compoziția de ou se pune peste cea de brânză și se omogenizează.
6.întindem aluatul pe un blat de lucru, sub formă dreptunghiulară cu dimensiunea potrivită pentru tavă în care îl punem la copt. Întindem umplutura de brânză și rulăm plăcinta cât se poate de strâns apoi o așezăm în tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei.
7.acoperim cu un prosop de bucătărie și din nou lăsăm la dospit pentru încă 30-35 de minute
8.ungem plăcinta deasupra cu restul de ou bătut și o punem la cuptor, în primele 10-15 minute la foc mai tare, apoi la foc puțin mai moale pentru încă 30 de minute, până are deasupra o culoare aurie.
9.scoatem tavă din cuptor, lăsăm plăcinta în tavă încă 10 minute, după care o punem pe un grătar până se răcește apoi se taie felii.

Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!

Adresa ta de email nu va fi publicata.