Ingrediente

1,3 kg de carne tocată de porc (preferabil pulpă cu grăsime, spată și piept de porc)
varză murată cu frunză subțire (1-2 buc..în funcție de mărime)
300 g ceapă
250 costiță afumată (poate lipsi)
150-200 g orez cu bobul rotund
ceapă (1-2 în funcție de mărime și preferință)
sare, piper, boia, crenguță de cimbru, foi de dafin
1 lingură untură de porc sau 100 ml ulei de floarea soarelui
Sarmaua este mîncarea nelipsită a românilor. Dar cînd, unde au apărut sarmalele? Ion Creangă descrie cu atîta dragoste cum arătau sarmalele pe care le mînca lupul din poveste, încît îți pui întrebarea cum se pregătesc sarmalele corect?

Instructiuni

1.Se curăță și se taie ceapa mărunt apoi se pune la călit în untură (sau ulei)10-15 minute și se adaugă orezul încă 5 min .
2.Carnea se toacă cu mâna mărunt (acum se prefera carnea tocată la mașină). Se amestecă într-un bol carnea cu condimentele, cu ceapa și orezul
3.Se aleg frunzele pentru sarmale și se îndepărtează cotoarele. Sunt de preferat frunzele mai fine, iar cele mai groase se taie mărunt și se așează pe fundul cratiței în care vor fierbe sarmalele.
4.Se formează sarmalele, astfel încât umplutura să fie bine împachetată în fiecare frunză. Se clădesc apoi în cratița unsă și tapetată cu frunze tăiate de varză acră , costiță afumată și crenguțe de cimbru.
5.Se așează deasupra frunze de varză și se completează cu apă (unii preferă moarea de la varză acră). Se fierb la foc domol pană la 2 ore.

Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!

Adresa ta de email nu va fi publicata.