Ingrediente

1 jambon de porc
sare grunjoasă 500g
5 litri apă
boabe de piper
Cred că deja salivați la vederea acestor poze cu șoancă de porc afumată. Seamănă cu prosciutto italian sau cu jamon spaniol dar se prepară un pic diferit și se afumă la final (prosciutto și jamon sunt crud uscate și neafumate).

Instructiuni

1.Jambonul de porc se fasonează și se împunge în câteva locuri, până spre os, pe fiecare parte, ca să pătrundă saramura mai ușor .
2.Se prepară saramura, o soluție de apă și sare grunjoasă (100 g sare la 1 litru de apă) și se adaugă opțional, boabe de piper, frunze de dafin, ienibahar (proba pentru saramura reușită este să stea oul de găină deasupra). Se alege un vas potrivit ca mărime pentru cantitatea de carne, preferabil de lemn, nu din plastic.
3.Se pune jambonul în saramură, într-un loc răcoros, cu o greutate deasupra. După 2-3 săptamâni se întoarce pe partea cealaltă și se lasă în continuare la saramură pentru încă 2-3 săptămâni.
4.Se scoate din saramura și se lasă la zvântat o zi apoi se pune la afumat (în afumatoarea tradițională poate sta între 3și 5 zile) apoi se pune la aerisit într-un loc răcoros și aerisit
5.În condiții corecte de păstrare, poate sta până la câteva luni.

Ai facut reteta? Lasa-ne o recenzie si o poza!

Adresa ta de email nu va fi publicata.